Waarom dit jaarthema?
In dit jaarthema staat Jezus centraal. De afgelopen jaarthema’s hebben zich vooral gericht op het Nieuwe Testament. Niet gek, het belang van het verhaal van Jezus Christus in de evangeliën en de verhalen en brieven over de eerste gemeenten zijn voor ons van vitaal belang.
Echter, om het Nieuwe Testament, Jezus Christus, en daardoor ook God, beter te begrijpen en te leren kennen is het Oude Testament onmisbaar. Gods heilsplan is niet uit de hemel komen vallen, maar in de loop van de eeuwen aan mensen geopenbaard.
Emmaüsgangers
Neem bijvoorbeeld het verhaal van de Emmaüsgangers in Lukas 24. In het verhaal verlaten twee mensen Jeruzalem en gaan naar Emmaüs, een tocht van ongeveer twaalf kilometer. Ze hebben hun hoop verloren nu Jezus aan het kruis is gestorven en gaan teleurgesteld weg. Einde missie, terug naar huis. Tijdens hun wandeling komt de opgestane Jezus naast hen lopen. Wat bijzonder om te lezen hoe Jezus hen persoonlijk opzoekt en met hen in gesprek gaat.
Al wandelend legt Jezus hen uit wat er in de Schriften over Hem geschreven staat. Hij begint bij de eerste vijf Bijbelboeken van Mozes en gaat dan langs de profeten. Wat zou het geweldig zijn geweest bij die Bijbelstudie te zijn geweest. Dat moet een van de beste studies over het Oude Testament zijn geweest in de hele geschiedenis.
Het effect van Jezus’ onderwijs op deze twee personen is zichtbaar en voelbaar. Want kort daarna, als Jezus weer verdwijnt, zeggen ze letterlijk: `Was ons hart niet brandend in ons, toen Hij onderweg tot ons sprak en voor ons de Schriften opende?’ De Schriften gaan open door Jezus. Jezus is de sleutel tot het Oude Testament. Zonder Hem blijft het gesloten. Als je dat ziet, gaat je hart branden en kom je in actie. Meteen rennen de twee in het donker de twaalf kilometer terug naar Jeruzalem. Ze slenterden naar Emmaüs, maar nu sprinten ze terug naar de stad en getuigen van de opgestane Jezus. Dat is het effect van een openbaring van de levende, opgestane Jezus!
Inhoud jaarthema
In dit jaarthema gaan we kijken naar zeventien schaduwbeelden, typen, van Jezus in het Oude Testament. Het zijn stuk voor stuk plaatjes van Jezus, die een schaduw zijn van het Licht dat zou komen. Het kan een voorwerp, een persoon of een gebeurtenis zijn in het Oude Testament, die letterlijk vooruitwijst naar Jezus en wat Hij voor ons gedaan heeft en doet. Het zijn wegwijzers naar de Messias.
Door deze manier van parallellen trekken, verheldert en onderwijst Jezus zelf aan de hand van oudtestamentische beelden en gebeurtenissen vele malen geestelijke waarheden. Later doet Paulus in zijn onderwijs hetzelfde. Kerkvaders doen dit later nog veel uitvoeriger, tot in het absurde aan toe. Je moet er beslist niet te ver mee gaan. Daarom willen we tijdens dit jaarthema helder zijn, inzicht bevorderen en vooral dicht bij de Schriften/Bijbel blijven.